2011-10-01 17:08:21• hírek • Kertész Róbert/MTI

Nagy-Britannia gyorsít

Nagy-Britannia gyorsít: 2013-tól az eddigi 70 mérföldről 80 mérföldre emelkedik az autópályákon megengedett legnagyobb óránkénti sebesség a kormány által pénteken bejelentett tervek szerint.

Csaknem fél évszázada ez lesz az első komolyabb sebességkorlátozási változtatás a brit KRESZ-ben: a jelenleg érvényes - 112 kilométer/órának megfelelő - felső limitet 1965-ben határozták meg.

Akkoriban a brit utakon futó autók jelentős részének nagyjából ennyi is volt a végsebessége, vagyis nem kellett tartani a sebességkorlátozás tömeges megsértésétől.

Ma már azonban a 25 millió brit személyautó szinte mindegyike ennél sokkal nagyobb sebességre képes - és a hivatalos statisztika szerint az autósok 49 százaléka rendszeresen túl is lépi a 70 mérföldes limitet.

Philip Hammond brit közlekedési miniszter a pénteki The Timesnak kijelentette: ha a lakosság fele rutinszerűen megsért egy jogszabályt, akkor az a törvény felülvizsgálatra szorul. Hammond kiemelte, hogy az autók rendkívüli műszaki fejlődésen mentek át a jelenlegi sebességkorlát megállapítása óta; ezt jelzi, hogy a járművek számának meredek emelkedése ellenére jelenleg 75 százalékkal kevesebb halálos baleset történik a brit utakon, mint a 70 mérföldes korlát kijelölésének évében.

A sebességkorlátozás emelését a legnagyobb brit autóklub, az AA nemrégiben elvégzett felmérése szerint az autósok kétharmada helyesli.

Nem mindenki örül azonban a kezdeményezésnek. Stephen Glaister, a másik országos brit autóklub, az RAC igazgatója kijelentette, hogy 10 mérfölddel gyorsabb haladás hozzávetőleg 20 százalékkal növeli az üzemanyag-fogyasztást és ugyanennyivel a szennyezőanyag-kibocsátást is egy átlagos személyautó esetében.

Glaister számításai szerint ez 33 fonttal - tízezer forinttal - növeli ezer mérföldenként az autósok üzemanyagköltségeit.
Az egyik legbefolyásosabb brit közlekedésbiztonsági kampányszervezet, a Brake (Fék) máris közölte, hogy minden lehetséges fórumon ellenezni fogja a sebességhatár emelésének tervét.

Nagy-Britanniában egyébként meglehetősen szigorú sebességkorlátozások vannak érvényben. Az autópályákon engedélyezett jelenlegi 70 mérföldes maximum a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Lakott területen még nagyobb a szigor: a városokban 30 mérföld - 48 kilométer/óra - a limit, de rohamosan terjednek a 20 mérföld/órás zónák, vagyis egyre több városi úton már csak 32 kilométeres sebességgel lehet - legálisan - vezetni.

Egy nemrégiben elvégzett felmérés kimutatta, hogy azokban a londoni negyedekben, amelyekben bevezették a 20 mérföldes korlátot, több mint 40 százalékkal csökkent a közúti balesetek okozta személyi sérülések száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: